Programma 6 Sociaal domein

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Toegang versterken
Vraagraak is het wijkteam van Maassluis en de gemeentelijke toegang voor inwoners die ondersteuning en hulp nodig hebben. In 2020 lag de focus op het versterken van de samenwerking met andere partijen die een belangrijke rol spelen in het tijdig signaleren van hulpvragen en het toe leiden naar passende ondersteuning in het eigen netwerk, via vrijwilligers of bij professionals. Inhoudelijk lag het accent op het normaliseren van de ondersteuning. Inwoners van Maassluis weten goed de weg weten te vinden naar de toegang van het wijkteam voor een hulpvraag. De deskundige professionals van de toegang geleiden de inwoners, indien nodig, door naar de juiste zorg. Sinds september 2020 maken twee gezinsspecialisten onderdeel uit van de toegang. Vanwege corona is het wijkteam contact met de inwoners meer telefonisch en digitaal verlopen. De telefonische bereikbaarheid is verruimd (langere openingstijden).

Basisdienstverlening
Via Vraagraak kunnen inwoners die dat nodig hebben in een vroeg stadium ondersteund worden met een breed aanbod aan trainingen en begeleiding. Het gaat hierbij om opvoedondersteuning, coaching en het (her) vinden van de eigen kracht en meedoen in de samenleving. De deelnemers (kinderen, jongeren en volwassenen) hebben vragen (lichte tot middel zware problemen) op het gebied van opgroeien, ontwikkelen en opvoeden. We hebben afspraken gemaakt met verschillende aanbieders over korte en krachtige trajecten die snel en eenvoudig inzetbaar zijn, zonder indicatie of uitgebreid ondersteuningsplan. We noemen dit type ondersteuning Basisdienstverlening. Het merendeel van de deelnemers was tevreden met deze hulpverlening en gaf op dat moment aan geen behoefte te hebben aan een zwaarder traject of een vervolgprogramma.

Transformatie Jeugdhulp (MVS Jeugdmodel)
Begin 2020 heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om het richtinggevend advies ‘Herijking inkoop jeugdhulp in MVS-gemeenten’ samen met Vlaardingen en Schiedam verder uit te werken in een visie en door te ontwikkelen tot een nieuw model voor de uitvoering van jeugdhulp op MVS-niveau. Vervolgens is met een groot aantal maatschappelijke partners (onderwijs, huisartsen, wijkteams, jeugdhulpaanbieders, welzijnsaanbieders, jeugdigen, ouders) hard gewerkt aan een nieuw MVS Jeugdmodel. In de planvorming werd aanvankelijk toegewerkt naar uittreding uit de GRJR. Na een intensief afwegingsproces met de MVS-gemeenten en de GRJR is voorgesteld om dit model binnen de constructie van de GRJR vorm te geven. Het Koersdocument MVS Jeugdmodel is eind 2020 vastgesteld. MVS zal vanaf 2023 haar jeugdhulp voor het grootste deel zelf zal inkopen, met uitzondering van de zorg vanuit de gecertificeerde instelling; deze zal in regionaal (GRJR) verband ingekocht blijven worden.

Naast de voorbereiding voor het nieuwe MVS Jeugdmodel zijn wij in 2020 op onderdelen van de Jeugdhulp al met een aantal projecten gestart. Het doel is om op onderdelen sneller veranderingen te bewerkstelligen en ervaring op te doen, vooruitlopend op de implementatie van het MVS Jeugdmodel. De projecten waren onder andere gericht op de indicatiestelling Jeugd bij ROGplus, de inzet van GGZ lokaal (het beschikbaar stellen van meer lokale GGZ-hulp om verwijzing naar de Specialistische GGZ-hulp te voorkomen en daarmee ook de wachtlijsten terug te dringen) en versterken samenwerking gezinsspecialisten en wijkteam. De raad is over de voortgang en ervaringen eind 2020 geïnformeerd met een raadsinformatiebrief.

Wmo-maatwerkvoorzieningen
ROGplus draagt zorg voor de uitvoering van de Wmo-maatwerkvoorzieningen. Vanwege corona liep het aantal hulpvragen in het voorjaar terug. Later in het jaar liep het aantal hulpvragen weer op, maar bleef onder de begrootte ontwikkeling. Ook werd hulp aangepast uitgevoerd of door inwoners zelf (tijdelijk) stopgezet. De zorgaanbieders houden hun cliënten in beeld en ROGplus monitort dit. Daarnaast stond 2020 in het teken van de implementatie van de nieuwe contracten voor Schoon Huis en Meedoen in de Stad. Door corona verliep de start anders dan verwacht, maar de zorgaanbieders hebben zich aan de nieuwe situatie aangepast. Er zijn een aantal versoberingen in gang gezet. Denk daarbij aan het omzetten van de PGB Huishoudelijk hulp  naar een algemene voorziening Schoon huis en de afschaffing van de AAV (de aanvullende algemene voorziening Schoon huis is afgeschaft voor cliënten en er is een inkomensgrens ingevoerd van 130% van de bijstandsnorm voor mantelzorgers). Daarnaast is een onderzoek uitgevoerd naar de Wmo-maatwerkvoorzieningen, indicatoren en mogelijke beheersmaatregelen door LPBL. De aanbevelingen zijn overgenomen en worden verwerkt in de werkwijze en het op te stellen UItvoeringsprogramma Wmo.

Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Gemeenten zijn op basis van de Wmo verantwoordelijk voor het verzorgen van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Vlaardingen is hiervoor de centrumgemeente (voor MVS). Vanaf 2023 zijn gemeenten individueel verantwoordelijk voor beschermd wonen. We hebben gewerkt aan de voorbereidingen voor deze wijziging, ook wel doordecentralisatie genoemd. De gemeenten MVS zijn in de voorbereidingen ondersteund door een kwartiermaker. Voor maatschappelijke opvang begint de doordecentralisatie op zijn vroegst pas in 2024.
Vanwege corona is de  toegang tot de daklozenopvang tijdens de lockdown verruimd. De Rijksoverheid heeft middelen beschikbaar gesteld om deze extra georganiseerde plaatsen te bekostigen.

Wet verplichte GGZ (WvGGZ)
Op 1 januari 2020 is de WvGGZ in werking getreden. De nieuwe taken, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is geworden, zijn geïmplementeerd. We hebben een meldpunt ingericht waar inwoners een melding kunnen doen als zij zich zorgen maken over een persoon (zorgelijk, maar niet acuut). Het betreft meldingen over situaties waarbij de verwachting is dat verplichte zorg noodzakelijk wordt. In 2020 zijn acht meldingen binnen gekomen.

Mantelzorg
Door de coronapandemie en -maatregelen konden veel sociale activiteiten voor cliënten en mantelzorgers niet doorgaan. Door alternatieve, soms digitale contacten en het hulpaanbod via bijvoorbeeld samenzijnwijmaassluis.nl zijn veel van hen toch bereikt. Professionals en vrijwilligers hebben bovendien contact gehouden met hun cliënten en mantelzorgers om een vinger aan de pols te houden en eenzaamheid te verminderen. Voor mantelzorgers was 2020 door corona een extra moeilijk jaar.

Leerlingen- en jeugdhulpvervoer
Het vervoer van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen is doorgegaan tijdens de sluiting van de scholen. Conform de richtlijnen van de Rijksoverheid zijn 80% van de kosten doorbetaald.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 16:02:59 met de export van 07/08/2021 15:05:49