Programma 7 Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Energietransitie
We zijn gestart met het opstellen van de Transitievisie Warmte. Het plan van aanpak hiervoor is in november vastgesteld. Dit traject wordt in 2021 vervolgd. Omdat uit de eerste inzichten blijkt dat een warmtenet voor een groot deel van Maassluis de meest geschikte oplossing is, zijn er daarnaast verkennende gesprekken met Eneco gevoerd over de mogelijkheden voor een eventueel warmtenet. Ook is er een start gemaakt met een marktverkenning van eventuele andere geïnteresseerde partijen voor het realiseren van een warmtenet in Maassluis. Hierbij is woningcorporatie Maasdelta, als grootste woningeigenaar in Maassluis, nauw betrokken.

Wij hebben in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) subsidie van het Rijk ontvangen om woningeigenaren kleine energiebesparende maatregelen aan te bieden in samenwerking met de WoonWijzerWinkel en Energiecollectief Waterweg. Afgelopen jaar zijn er ruim 600 pakketten met energiebesparende maatregelen verstrekt aan Maassluise woningeigenaren. De geplande informatiebijeenkomsten konden vanwege corona geen doorgang vinden, een digitaal alternatief kon op weinig animo rekenen. Vanwege corona heeft het Rijk het RRE project verlengd tot 31 december 2021.

Begin 2020 hebben we wel nog een aantal fysieke bijeenkomsten kunnen organiseren:

  • Groene daken particulieren (32 aanwezigen)
  • Zonnepanelen/groene daken VvE's (19 aanwezigen)
  • Zonnepanelen particulieren (66 aanwezigen)

Er zijn 26 aanvragen voor de Duurzaamheidslening ontvangen. Voor de Stimuleringslening hebben we geen aanvragen ontvangen.

In het kader van de communicatieaanpak 'Wat je doet telt' zijn er het hele jaar door artikelen in de Schakel, de gemeentelijke website en Facebook geplaatst over verschillende onderwerpen rondom het thema duurzaamheid. De eerste aflevering van de reeks Duurzame Helden is geplaatst waarbij er maandelijks een inwoner die actief is op het gebied van duurzaamheid geïnterviewd wordt. Ook hebben we in samenwerking met het Kenniscentrum een enquête gehouden onder inwoners over duurzaamheid. We zijn ook gestart met gesprekken met inwoners die geïnteresseerd zijn in het thema duurzaamheid om te kijken hoe we gezamenlijk duurzaamheid meer op de kaart kunnen zetten in Maassluis.

In het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) hebben we deel genomen aan gesprekken in MRDH verband. De concept RES is eind mei door het college vastgesteld. De raad heeft kennis genomen van de concept RES en wensen en bedenkingen kunnen indienen die doorgestuurd zijn naar het regionale team.

Alle schoolbesturen zijn benaderd voor een traject om in kaart te brengen welke verduurzamingsmaatregelen er genomen kunnen worden in de gebouwen. Alle acht daarvoor in aanmerking komende scholen doen mee aan dit traject. De eerste energiescans in het kader van dit project zijn reeds uitgevoerd.

Gemeentelijke gebouwen
Er is onderzoek gedaan naar de meest geschikte warmtevoorziening voor het zwembad en de nog te bouwen sportzaal aan de Sportlaan. De resultaten worden opgenomen in de bouwplannen en de Transitievisie Warmte.
Het theater en de bibliotheek zijn medio augustus voorzien van zonnepanelen.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) actieplan, dat is opgesteld samen met Schiedam en Vlaardingen, is vastgesteld. Om het actieplan meer bekendheid te geven hebben we in MVS verband een traject georganiseerd met onder andere workshops, inspiratiesessies en een escaperoom.
Daarnaast hebben we, dankzij een subsidie vanuit het Rijk, een MVI adviestraject voor onze eigen catering afgerond.

Geluidsscherm
In 2020 is door de raad een besluit genomen over de aanleg van een 700 meter lang en 6,5 meter hoog geluidsscherm. Het eerste deel van 170 meter lang bij de volkstuinen en Lely (het L-scherm) is opgeleverd in november.

Bodem

In 2020 speelde de actualisatie van de nota bodembeheer een grote rol. Met de invoering van de Omgevingswet (naar verwachting op 1 januari 2022) maakt het huidige sectorale beleid (gericht op de chemische kwaliteit) plaats voor een beleid dat zich richt op het duurzaam en efficiënt beheren en gebruiken van de bodem en ondergrond. Met deze nota bodembeheer wordt hierop ingespeeld. Om de maatschappelijke, economische en ruimtelijke ontwikkelingen te faciliteren, wordt er naar gestreefd om met deze nota bodembeheer de aanpak van de bodemverontreiniging zo veel mogelijk te vereenvoudigen.

Geluid

In het kader van het Facetbestemmingsplan Geluid (FBG) is door de Rotterdamse Haven een start gemaakt met de herverkaveling van de geluidruimte. De belangrijke reden van deze herverkaveling is dat het ‘nestgeluid’ (het geluid van werkende installaties aan boord van schepen) voorheen nooit is meegenomen bij de berekening van industrielawaai, maar dat dit onder Omgevingswet verplicht moet gebeuren. Het niet meenemen van dit type geluid heeft implicaties  voor de woningbouw op locaties het Balkon en De Kade. Dit heeft ertoe geleid dat de akoestische rapportages behorend bij deze plannen opnieuw moeten worden uitgevoerd.
Naast de dialoog over het nestgeluid is er voor een tweetal verleende vergunningen sprake van een hogere geluidbelasting op de gevels van te bouwen woningen, waardoor er een hogere waarde moet worden toegestaan. Door het ontbreken van een hogere waarden besluit is met het Havenbedrijf afgesproken dat de gemeente onderzoek laat doen naar geluidwerende maatregelen die nodig zijn om een aanvaardbare binnenwaarde (max. 35 dB(A) te behalen.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 16:02:59 met de export van 07/08/2021 15:05:49