Programma 5 Sport, cultuur, recreatie en groen

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Maatschappelijke functie kunst en cultuur

Het afgelopen jaar is de maatschappelijke functie van kunst en cultuur onder andere teruggekomen in projecten als pARTyweek en het community art project Welkom Thuis in Sluispolder-West. Ook zijn we in samenwerking met Stoed en de co-creatieraad bezig met nieuwe projecten voor (eenzame) ouderen voor het nieuwe jaar.

Cultuur in Maassluis

We hebben de afgelopen periode gebouwd aan een stevig cultuurfundament door evenementen in de stad te versterken, het Cultuurmenu verder te ontwikkelen, kunst in de buitenruimte te stimuleren en te ontwikkelen, de Cultuurvisie te evalueren en de uitkomsten hiervan uit te werken in nieuwe acties. Dit hebben wij gedaan samen met de Culturele Raad Maassluis en onze partners in de stad.

Ontwikkelplan Maritiem Historische Visie Maassluis

Verder is er in 2020 in samenwerking met het maritieme erfgoed en de musea gewerkt aan toekomstplannen om de historische (maritieme) binnenstad te versterken. Het bureau Erfgoedwerf heeft opdracht gekregen voor het schrijven van een tien-jaren ontwikkelplan voor maritiem historisch Maassluis. Het doel van het ontwikkelplan is om het maritieme erfgoed in Maassluis toekomstbestendig te maken, beter te benutten en om te komen tot levendige havens en musea. Het doel is ook om te zorgen voor structurele samenwerking tussen gemeente, betrokken bedrijven, scholen, maritieme organisaties en erfgoedorganisaties in het belang van Maassluis.

Samenwerken, verbinden en bereik doelgroepen

Gesubsidieerde instellingen werden gestimuleerd om met meerdere partijen samen te werken voor het ontvangen van subsidie, onder andere door het creëren van nieuwe projecten. Daarbij werd nadrukkelijk de samenwerking met andere beleidsterreinen zoals onderwijs, zorg en welzijn gezocht, met aandacht voor nieuwe lokale (burger)initiatieven.

Stadsmakelaar Cultuur

De Stadsmakelaar Cultuur had een belangrijke rol als aanjager en heeft zich afgelopen jaar hard gemaakt om vanuit zijn rol de culturele instellingen te helpen om beter hun doelstellingen en doelgroepen te bereiken. In 2020 was een bijkomende rol voor de Stadsmakelaar Cultuur het verstrekken van informatie over Covid-19 maatregelen en de protocollen. Zo lang het nodig is zullen we partijen ook blijven ondersteunen om door deze moeilijke periode te komen.  

Cultuureducatie

Het moge duidelijk zijn dat de cultuureducatie in 2020 door het sluiten van de scholen en culturele instellingen ook last heeft gehad van Covid-19. Gelukkig zijn alle betrokken partijen (zowel de scholen als de culturele instellingen) creatief omgegaan met de maatregelen en zijn er alternatieve, digitale activiteiten ontwikkeld. Hierdoor kon het cultuur-educatieve programma toch zijn doorgang vinden.

Het CMK-2 programma voor primair onderwijs dat in 2017 startte eindigde in 2020. Voor de CMK-3 programma 2021-2024 is in 2020 een projectplan ingediend. Deze is inmiddels goedgekeurd. Hier zullen we mee aan de slag gaan. Het mooie van CMK-3 is dat ook het voortgezet onderwijs onderdeel van de regeling is geworden waardoor ook de in 2020 opgestarte Kunstklas van het Lentiz Reviuslyceum voor de komende drie jaar geborgd is.

Binnen het Cultuurmenu is het de wens om de erfgoedprojecten voor de groepen 7 en 8 meer op elkaar te laten aansluiten. Hiervoor is in 2020 opdracht gegeven aan het Kunstgebouw om een nieuw erfgoedprogramma te ontwikkelen, dat in het seizoen 2021/2022 van start gaat.

Sportakkoord
In 2020 heeft de gemeente Maassluis samen met 27 andere organisaties het Maassluise sportakkoord ondertekend. Er zijn een aantal werkgroepen geformeerd die aan de slag gaan met de uitkomsten, waaronder het geven van meer promotie aan sport en het zorgdragen dat iedereen mee kan doen. De acties van het Sportakkoord hebben vanwege corona vertraging opgelopen. De evaluatie en het schrijven van de nieuwe sportnota zou daarna volgen, maar is uitgesteld naar 2021.

Samenwerking en verbinding
Dit jaar heeft gezorgd voor meer samenwerking tussen verenigingen. Het coronavirus zorgde ervoor dat binnensportverenigingen lange tijd niet binnen mochten sporten en een samenwerking aangingen met buitensportverenigingen om daar te kunnen sporten. Daarnaast is er met sportverenigingen en andere culturele en maatschappelijke organisaties een zomeractiviteitenprogramma opgezet voor de vele kinderen en jongeren die niet op vakantie gingen. De gemeente was in beide gevallen de verbindende en regisserende schakel. De gemeente heeft het hele jaar veel gecommuniceerd met de verenigingen en andere sportaanbieders over de veranderende coronamaatregelen, sportprotocollen, etc.

Buurtsportcoaches
De buurtsportcoaches hebben een bijzonder jaar gedraaid en zich flink aangepast. In plaats van gymles en naschoolse activiteiten op de pleinen hebben ze in de eerste lockdown de BOA's ondersteund met rondes langs de schoolpleinen en openbare sport- en speelveldjes. Verder hebben ze online de Maassluise kinderen met allerlei spellen uitgedaagd om toch in beweging te komen. Ook hebben ze Senioren Welzijn ondersteund bij het geven van balkonsport. Toen kinderen weer naar school gingen hebben ze buiten gymles gegeven en in de vakantie hebben ze extra activiteiten op de veldjes en pleintjes georganiseerd.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 16:02:59 met de export van 07/08/2021 15:05:49